lørdag den 20. april 2013

Ernæringsforbedrede købenudler/instantnudler (yum yum, mama, koka osv.)




Mange unge har for vane at spise nudler – fordi de er billige, lette at lave og smager ok. Dog er der ikke meget næring i sådan en pak nudler som kroppen rent faktisk kan bruge til noget, udover en anelse hurtig energi. Instantnudler består for det meste blot af dybstegte hvide nudler (hvilket gør at de kan koges færdig ved blot at hælde kogende vand over), bouillonpulver med smag ( og med et højt indhold af smagsforstærker/MSG!) og en smule fedtstof (ofte usundt hærdet vegetabisk fedtstof).
I det følgende vil jeg komme med nogle forslag til forskellige måder at pimpe færdignudler på. Vil understrege at der er sundere kost end disse forslag, men det er dog stadig en måde at gøre købenudler mere lødige idet man tilføjer vigtige proteiner, vitaminer og mineraler til retten. Mætheden vil desuden også forøges.

1. Først og fremmest! Kog nudlerne i stedet for blot at hælde kogende vand over! Det giver klart mere smag, da krydderierne bliver bedre opløst og nudlerne får også en mere normal konsistens. Hvis ikke smagen er kraftig nok så tilsæt lidt karry, chili, hvidløg eller andet fra krydderiskabet… Undgå dog salt, da købenudler generelt er spækket med salt.

2. Smid den lille ekstra pakke med fedtstof ud – nudlerne er i forvejen forstegt i olie, så du går ikke glip af fedt! Hvis du godt kan lide smagen på fedtet, så tilsæt i stedet en par dråber sesamolie, hvilket gør sig rigtig godt i nudelretter. Sesamolie er et meget sundere valg end hærdet vegetabisk fedt!

3. Tilsæt mindst en slags protein til suppen (et pisket æg, fisk, kød, tofu eller bønner) og mindst en grøntsag… det behøver ikke være så svært!!! Tjek nedenunder!

4. Anvend køleskabets rester! Næsten alt kan bruges i en omgang nudler. Jeg nævner i flæng; rejer, røget makrel, tun på dåse, laks, hårdkogte æg, rå æg plobbet ned i suppen, kødrester fra dagen i forvejen, grøntsager fra frost fx grønne bønner eller ærter, majs fra dåse, rå hvidkål, frisk rød peber, kød og melboller fra frost, pålæg fx et par skiver kødpålæg, fiskeboller, kyllingetern…

5. Vær ikke bange for at prøve noget af! Ikke blot næringsværdien vil forøges, men også smagen og konsistensen…


Ingen kommentarer:

Send en kommentar