Mange unge har for vane at spise nudler – fordi de er
billige, lette at lave og smager ok. Dog er der
ikke meget næring i sådan en pak nudler som kroppen rent faktisk kan bruge til
noget, udover en anelse hurtig energi. Instantnudler består for det meste blot
af dybstegte hvide nudler (hvilket gør at de kan koges færdig ved blot at hælde
kogende vand over), bouillonpulver med smag ( og med et højt indhold af
smagsforstærker/MSG!) og en smule fedtstof (ofte usundt hærdet vegetabisk
fedtstof).
I det følgende vil jeg komme med nogle forslag til
forskellige måder at pimpe færdignudler på. Vil understrege at der er sundere kost end disse forslag,
men det er dog stadig en måde at gøre købenudler mere lødige idet man tilføjer
vigtige proteiner, vitaminer og mineraler til retten. Mætheden vil desuden også
forøges.
1. Først og fremmest! Kog nudlerne i stedet for blot at
hælde kogende vand over! Det giver klart mere smag, da krydderierne bliver
bedre opløst og nudlerne får også en mere normal konsistens. Hvis ikke smagen
er kraftig nok så tilsæt lidt karry, chili, hvidløg eller andet fra
krydderiskabet… Undgå dog salt, da købenudler generelt er spækket med salt.
2. Smid den lille ekstra pakke med fedtstof ud – nudlerne er
i forvejen forstegt i olie, så du går ikke glip af fedt! Hvis du godt kan lide
smagen på fedtet, så tilsæt i stedet en par dråber sesamolie, hvilket gør sig
rigtig godt i nudelretter. Sesamolie er et meget sundere valg end hærdet
vegetabisk fedt!
3. Tilsæt mindst en slags protein til suppen (et pisket æg,
fisk, kød, tofu eller bønner) og mindst en grøntsag… det behøver ikke være så
svært!!! Tjek nedenunder!
4. Anvend køleskabets rester! Næsten alt kan bruges i en
omgang nudler. Jeg nævner i flæng; rejer, røget makrel, tun på dåse, laks,
hårdkogte æg, rå æg plobbet ned i suppen, kødrester fra dagen i forvejen,
grøntsager fra frost fx grønne bønner eller ærter, majs fra dåse, rå hvidkål, frisk
rød peber, kød og melboller fra frost, pålæg fx et par skiver kødpålæg,
fiskeboller, kyllingetern…
5. Vær ikke bange for at prøve noget af! Ikke blot
næringsværdien vil forøges, men også smagen og konsistensen…
Ingen kommentarer:
Send en kommentar